Startet lørdagen med en deilig frokost før meg og Marie dro til Bambo hospital for å jobbe på HIV klinikken for barn. Hadde en spennende og lærerik dag!

Etter jobb dro hele gjengen på fotballkamp inne i byen. Coastal union, som er laget til swahililæreren vår. De hadde hjemmekamp og stemningen var på topp. Morsomt å få med seg fotballkamp her nede med afrikanske trommer, heiagjeng og masse liv! De var ganske overrasket over å se så mange hvitinger der. Haha! Artig var det! Stillingen ble 1 ? 1. Spennende kamp. Coastal union ledet helt til de 5 siste minuttene, så det var litt kjedelig at de ikke vant. 
Det har vært en kjempespennende uke med mye å gjøre, og enda flere inntrykk. I tillegg har ikke formen vært på topp, så nå er jeg ganske sliten, skal derfor ta tidlig kveld. Skal tidlig opp i morgen for å dra til Bombo Hospital å jobbe på fødeavdelingen. Gleder meg, det er så spennende.

Denne uken har jeg jobbet med gravide og barn under 5 år. Med andre ord perfekt for meg som ønsker å jobbe med barn/gravide i fremtiden. Kort oppsummert har jeg vært på helsestasjon og veid barn, gitt de vitaminer og behandling mot sopp, vært på helseklinikk og vært med på sårstell, tanntrekking, satt flere injeksjoner, både intramuskulær og venøst mot malaria og HIV, vært med på fødsel, vært på sykehuset på barneavdelingen, prematur, barsel - avdeling og intensivavdeling for barn.

Ting er ganske annerledes på mange måter. Men er ganske imponert over helsevesenet her nede. Neste uke skal jeg jobbe med Sponsor Education. 

Har mange fine bilder fra praksis, men har desverre ikke lovt til å legge ut noe. Det er derfor lettere å legge ut bilder fra de helgene vi finner på andre ting. 

På lørdag stod vi opp kl. 04.00 for å gjøre oss klar til safari. Vi skulle begynne å kjøre allerede kl. 05.00 for å få sett mest mulig dyr. Før vi kjørte møttes vi i restauranten for litt kaffe for å våkne. Det var ikke lange veien å kjøre før vi kom oss inn i nasjonalparken, og etter kort tid så vi både Buffalo, villsvin, giraff, masse fine fugler i alle regnbuens farger, elefant, krokodille, flodhest, reedbuck , waterbuck, (vet ikke hva de to siste er på norsk) osv.

Vi kjørte bil første delen av dagen, så stoppet vi ved et vann og kjørte bår rundt i vannet for å se flodhest, krokodille og masse forskjellige fugler. Etter det stoppet vi en liten landsby som ligger i nasjonalpraken. Her spiste vi lunsj på et lokalt spisested. Veldig spesielt, men helt greit. Etter lunsj fortsatte vi å kjøre til klokken ble 18 ? 19. Vi toppet dagen med den beste avslutningen. Helt på slutten av safarien, hadde vi enda ikke sett løver. Så vi kjørte til et vannhull, og jammen var det løve der. Så gøy! Han som kjørte bilen kunne ikke vært mer engasjert, så det var super gøy! Hadde den beste dagen på lenge. Safari var noe helt spesielt, og jeg har virkelig fått mersmak på det. Gleder meg allerede til neste gang.

Tok masse fine bilder gjennom hele dagen. Så her kommer noen av bildene.


Her kommer del to av bildene fra fine Tembo Kijani 

Veien fra hyttene og ned til restauranten som ligger helt nede ved havet

Her ser dere restauranten


Vi fikk servert verdens beste frokost! Åh, det  var så godt! Beste måltidet hittil i Tanzania. Stedet hadde generelt nydelig mat, og vi fikk så mye godt! Kan ikke huske sist jeg spiste så mye på en liten helg! 


 

The most adorable girl 
Her kommer et eget innlegg av Tembo Kijani. Har så mange bilder at jeg deler det opp i to innlegg. Tembo Kijani er et lite økologisk hotell på kysten av Tanzania mellom Pangani og Saadani nasjonalpark. Her kan man nyte uberørte hvite strender med en herlig badetemperatur, natur, dyreliv, god mat og en hjemmekoselig atmosfære. Har aldri følt meg bedre tatt i mot enn det jeg gjorde på dette hotellet. Det er veldig stille og fredfult, så det er perfekt hvis man vil komme seg bort litt å bare slappe av noen dager og nye naturen.

Her ser dere bilde av resepsjon. Elsker at alt er så naturlig og laget av materiale de har funnet på området

Navnet på hytten til meg og Marie
Det er nesten 1 måned siden jeg dusjen i en varm dusj før jeg kom til Tembo Kijani. Det var virkelig deilig med en varm dusj. Her på TICC er det kun kaldtvann, så det var digg! 


Som dere ser er hyttene veldig naturlig. Alle hyttene er bygd av eieren selv og med resirkulerbare og lokalt tilgjengelige materialer. Elektrisiteten er produsert av vind og solkraft. Hvor kult er ikke det? Tror ikke du finner noe mer økologisk plass enn denne plassen. Vannet som blir brukt blir faktisk resirkulert og brukt til hagearbeid. De prøver hele tiden å finne den beste måten å være grønn på å gjør en fantastisk jobb. 

Har tilbrakt helgen på vakre Pangani, på et sted som heter Tembo Kijani. Det er ca. 3 timer fra TICC. Egentlig kunne det vært mye kortere, men i og med at det så og si bare er grusvei her, tar ting litt lengre tid. Vi kjørte ikke i mer enn 20 km/t i enkelte perioder. Stedet er et økologisk hotell som drives av en liten familie på tre stk. Verdens søteste og hyggeligste familie med den herligste ungen jeg noen gang har møtt. De hadde en jente på 4 år som kunne snakke og skrive engelsk, tysk, swahili og arabisk. Hun var sammen med oss hele helgen. Så koselig! Her kommer noen bilder fra turen.

Hele gjengen samlet på kaia. Vi måtte ta båt over til Pengani. Vi fikk den beste sørvisen, og selve stedet er bare helt magisk. De har laget hele stedet selv. Det er trehytter med åpne vegger, så man ligger på en måte ute i naturen med et herlig dyreliv utenfor. Man kan både få besøk av aper, bush baby, småkryp, gekko, osv. Tror den første natten må være den mest spennende natten jeg har hatt. Vi hadde to bush baby som hoppet opp og ned fra taket vårt og over i busker rett utenfor sengen vår. De var bare en halv meter unna oss. Så liten og søt, med de søteste øynene og ørene! Haha, I morsom opplevelse. Anbefaler virkelig dette stedet! De har også bungalows som ligger på stranden for de som ikke vil bo så åpent. I tillegg har de den beste maten. Den beste jeg har smakt hittil i Tanzania. Det er kanskje ikke så rart da, med tanke på at kokken har jobbet i en restering som har Michelin stjerne. Stranden er også helt fantastisk. Den er kjempelang og når det er lavvann kan man gå flere 100 meter ut. 

Vil si at dette stedet er et must å besøke dersom man er i Tanzania. Virkelig! Jeg skal helt klart tilbake hit! 

Jambo! Er fremdeles i livet, men har fått 121 loppebitt, så vet ikke om jeg skal flire eller skrik. Er i alle fall glad for at jeg har med meg zylokain, tror den kommer godt med nå. Off! Hater det!! 


Her ser dere, sånn ser jeg ut over sånn ca. HELE kroppen!!!!!! 

Nå er første praksisuke bestått. Har hatt en veldig spennende uke med mental health og lært masse. Spesielt om kulturforskjeller i forhold til behandlingen, osv. Vi er en gjeng på 11 stk. som skal tilbringe helgen sammen på Pengani. Vi blir hentet om 10 min, så pakker ned siste rest. Vi må kjøre ca. 3 timer med bil fra TICC. Vi skal sove i trehytter uten vindu, med masse dyreliv rundt oss. Vet blant annet at det er masse ape der. Gøy! På lørdag skal vi på en liten safari like i nærheten. Hvor vi både skal kjøre vil, gå og kjøre båt for å se flodhest og krokodiller. Gleder meg! Håpe bare vi får sett litt dyr, man er jo aldri garantert. Ellers blir det bare avslapping og beachlife. Stedet ligger på en strand, så det blir mye bading. Nei nå må jeg gå, håper dere får en fin helg. 

Maten vi får her nede er veldig god, men ganske annerledes hvis man er vant til et kjøleskap fult av ulike påleggs varianter. Her nede er det fast rutine at vi får ca. 3 forskjellige frukter til frokost. Det varierer som regel vannmelon, mango, banan, plommer og ananas. En gang fikk vi avokado, det var himmelen for meg! Håper vi får det flere gang. Ellers får vi verdens beste juice hver morgen. Så er det brød, smør, gelesyltetøy (som er alt for søtt til meg) og peanøttsmør. Fast frokost for meg her nede har blitt en ristet brødskive med peanøttsmør, litt salt og med bananskiver over. Det er faktisk sykt digg! Bare litt rart å spise det samme hver dag, men så langt er jeg ikke blitt lei, og jeg synes faktisk frokosten er dagens beste måltid. Elsker at vi får deilig frukt hver dag. Og mangoen er forresten verdens beste her nede. 


Her ser dere 6 forskjellige frokoster. Forrige søndag fikk vi pannekake til frokost. Tror det er noe ekstra lørdager og/eller søndager. 

Til lunsj får vi alltid varmmat. Den består som regel av grønnsaker og karbohydrater. Ikke noe særlig protein. De er kreativ og lager mye forskjellig, men mange ulike smaker. Vi har fått alt fra pølser i brød, til frityrstekte grønnsaker med salat og chips, til grønnsaksgryte, grønnsaks pai, osv. 

Vi har i alle fall ingen ting å klare på når det kommer til maten. Synes bare det er rart å spise så mye karbohydrater. Hjemme spiser jeg så og si nesten ikke karbo i det hele tatt, så håper magen klarer seg her nede. Vi får 3 måltid om dagen. Det første måltidet er kl. 07.30, andre kl. 13.00 eller 13.30 og det siste er kl. 19.00 og 19.30 i helgene. Litt uvant for meg som spiser 5 måltid hjemme i tillegg til småspisingen min. Her er det kun 3 måltid og ingen småspising. Kanskje jeg endelig får lagt fra meg uvanen min når det kommer til småspising. Haha. Merker at jeg ikke trenger like mye mat her nede, som det jeg gjør hjemme. Så det går helt fint. 

På søndag tok vi båt fra TICC til en øy som heter Mwarongo og tilbrakte dagen i solen. Det var kjempedeilig, og digg med en hel øy for seg selv. Vi badet, solte oss, tok bilder, spilte spill og bare koset oss. Hadde en kjempefin dag. Kanskje den fineste hittil. Øyen hadde et livlig fugleliv, det artigeste var flamingoene dere ser på bildene over. De trives godt på sandbanken rundt øyen. Som dere ser på bildene er det ganske langgrunt på den ene siden av øyen. Man kunne gå flere 100 meter ut, men høyvannet kom utrolig fort. Så viktig å passe på!

Vi avsluttet dagen med å dra inn til Tanga for å spise pizza på pizzeria. Der møtte vi ei vi ble kjent med i helgen fra Canada, og spiste sammen med henne. Koselig å bli kjent med nye folk! ♥ 

Her bor jeg og Silja i den ytterste døren til høyre. Triiiives  ♥  ♥  


Vi  har ikke toalett på rommet, men toalett og dusj er rett over inngangsdøra vår. Så det går veldig fint. 

Bandan, her sitter vi ofte samlet om kveldene. Kjempekoselig. Her får vi både besøk av frosker, gecko, edderkopper, mygg, tusenben, ekorn, vakthunder, osv. Her er spiseplassen hvor vi spiser forkost, lunsj og middag/kveldsmat. 


Koselig sittegurppe i spisesalen, som forresten er åpen for drikke hele dagen og kvelden. 


Her ser dere badeplassen. 


Volleyballbane

I går hadde vi en kjekk skoledag med swahiliundervisning, informasjon om forskjellige fritidsaktiviteter og busstur rundt i Tanga for å bli bedre kjent med byen og få en oversikt over hvor vi finner forskjellige ting som apotek, supermarked, marked, restauranter osv. Vi stoppet innom supermarkedet for å handle forskjellige småting. Har fått kjøpt meg en vaskebalje for å vaske klær, så kjøpte jeg meg en vaskebørste som jeg kan skrubbe og vaske med. Så nå er det bare å hiv seg i vaskinga. Haha. Hor er du mamma når jeg trenger deg? Neidajoda, det skal vel gå bra det. I tillegg kjøpte jeg litt småting som potetgull, brus og sjokolade. Åh! Det var godt det med sjokolade. Jeg som elsker sjokolade og er totalt avhengig. Spiser det som regel en gang i uken hjemme. Dette var årets første, men må innrømme at sjokolade er best når det er kaldt. Har egentlig ikke hatt noe særlig lyst på det her nede. Verken sjokolade eller godter. Kald drikke er det beste i varmen. Og potetgull da.. 

Stappfull "dhalla dhalla" (minibuss) som det heter her nede. 

♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  ♥  

Her om dagen etter at skolen var ferdig, gikk jeg meg en tur i narbolaget. Det er så koselig. Jeg møter på masse hyggelige mennesker som vinker og smiler. Mange kommer bort å vil prate. Det er så fint i området rundt senteret jeg bor på, veldig anderledes, men veldig Afrika. Det er for det meste slik husene og stedene ser ut, samlet som en liten landsby. Det ser så trivelg ut, alle er så glad og smilende! Gleder meg til jeg skal å bo hos en familie ute i landsbyen om noen uker. Det kommer helt sikkert til å bli utfordrende på enkelte områder, men det skal vel gå bra det og. Her er noen bilder fra gåturen i mitt nye nabolag. 

Startet dagen kl. 07.00 med en forfriskende joggetur. Det var deilig å kjenne kroppen jobbe litt. Jeg elsker å trene i denne varmen. Det er så deilig å holde seg varm og svette litt ekstra. Etter det var det klart for nok en swahilitime. Språket kommer seg sakte men sikkert. Det er egentlig ganske greit å lære seg. Mye lettere enn fransk, som jeg tidligere har gjort et mislykket forsøk på å lære meg. Haha. Vi avsluttet skoledagen med en time med en healer som driver med naturmedisin. Ble ganske overrasket når han kom inn med gamle vannflasker og gamle sennepsflasker, men det er sånn det er her nede. Jeg elsker naturmedisin, så dette var midt i blinken for meg. Han fortalte litt om hvordan de bruker det her nede, de forskjellige typene og virkningen. Jeg endte selvfølgelig opp med å kjøpe meg flere flasker. Skal bli morsomt å prøve.

Kjøpte to som skal være veldig bra for å stimulere immunforsvaret, en som behandler bakterielle, - virale og sopp - infeksjoner, samt en energi booster som vist nok er laget av hele 80 forskjellige urter. Synes dette er spennende og gleder meg til å prøve. De bruker det faktisk på sykehuset her nede, så dette har jeg troen på. Nummer to som jeg kjøpte, har faktisk vist seg å ha god effekt på HIV, og norsk legemiddelforening har faktisk dokumentert effekt. Her er det jeg kjøpte i dag. 

Her kommer del ll med bilder av omårdet inne på TICC. I dette innlegge blir det bilder av der vi har skole (conference) og litt rundt. 


Legg merke til de søte søppelkassene som henger på trærne rundt om kring her. Alt passer så bra inn og er så gjennomført på en helt spesiell måte. 

Her ser dere bilde av konferansehallen som blir brukt til mesteparten av undervisningen, fremlegg, osv. Baksiden av konferansehallen. 


Her ser dere swahili klasserommet vårt (kalles banda). Ganske fint i grunn. Forrige swahilitime var det en liten ape som sprang forbi. Haha, elsker det! 

TICC (tanga international conference center). TICC ligger ved kysten av Tanzania ca. 10 km utfor Tanga by. Senteret ledes av den norske sykepleieren Ruth Nesje. Det ble offisielt åpnet i 2008 av president Kikwete. TICC er et regionalt kompetansesenter for læring i region og har engasjert seg i regional utvikling innen helse og utdanning, men også utvikling for regionen generelt. Studie - og praksisoppholdet er utarbeidet i samarbeid med norske utdanningsinstitusjoner, som også hele tiden har et fokus på hvordan man kan bidra til regional verdiskapning og velferdsutvikling. TICC er blitt en hjørnestein i lokalsamfunnet i Tanga og jobber med bærekraftige modeller for læring og utvikling. 

Senterets visjon er connect - combine - create. Connecting people, combining knowledge and experience and creating new possibilities. Hver enkelt arbeidstaker /student kommer til Meetingpoint Tanga / TICC, med ulike kunnskaper og bakgrunn. Her utveksler de og deler erfaringer og kunnskaper for å skape nye muligheter. Man skaper nye muligheter sammen med innbyggerne, med de lokale ansatte, styremaktene og ledere i landsbyene. For å lese mer om senteret kan du klikke deg inn HER

Området til TICC er STORT! Tenkte jeg skulle vise dere noen bilder av hvordan det ser ut her. Må dele det i flere innlegg, for det er så masse bilder jeg har lyst til å vise dere. Her kommer del l.  

Her ser dere gjerdet som er rundt hele området og porten som masai vaktene passer. 

To av masai vaktene, de har 6 masaier ansatt her, så det er med andre ord ingen grunn til å ikke føle seg trygg. Her ser dere resepsjon som er det første du kommer til etter kontoret til masaiene. Alle de ansatte er kjempekjekk og imøtekommende. 

The waves of the sea help me get back to me 

I går fikk jeg endelig tatt meg en liten treningsøkt. Startet med å gå tur i høyt tempo sammen med Ida.  Det var deilig å kjenne at kroppen fikk rørt litt på seg. Og i grunn synes jeg det var ganske behagelig å gå i stekende sol. Vet ikke helt hvor mange grader det var. Men tror det ligger på rundt 30 - 35 i skyggen. Så varmt nok er det i alle fall. Møtte masse dyr og hyggelige mennesker på veien.

Etter det spilte vi litt volleyball før jeg og Silja tok turen til treningssenteret. Det er et litt annerledes treningssenter kan man si. Men det er i alle fall det treningssenteret med den fineste utsikten. Jeg kan vel egentlig ikke kalle det for et treningssenter, kanskje ikke et treningsrom en gang, men det er kjempefint, og det har ca. det meste man trenger. Her skal jeg i alle fall få til mange gode økter. Har gjort en avtale med meg seg og Ida at vi skal i alle fall få til 4 økter i uken. Her finner jeg det meste jeg trenger for en god treningsøkt. De har til og med massasjebenk. Digg!

Fineste treningsutsikten. Blir ikke lei av å se i veggen her nei. 

Bena blir i alle fall nok skitten, men sykt digg å trene i barføtter og kjenne sanden mellom tærne. 

Jambo! Har hatt en kjempefin dag. Startet dagen med å dra på en barneskole for å ha undervisning om tannhelse og viktigheten av å ta vare på tennerne. Det satt mange interesserte barn under treet og lyttet når vår veileder hadde undervisning. Vi hadde med tenner, slik at vi kunne vise barna hvordan de skal pusse tennerne. Når undervisningen var ferdig delte vi ut tannbørster og tannkrem til alle barna. Mange spise veldig mye sukker, så tannpussen er ekstra viktig for å ta vare på tennerne. De har et flott prosjekt her nede som heter Mr. Jino (jino betyr tann). Det går ut på at de drar rundt på forskjellige skoler for å lære de om tannhelsen. Fra i år, har de faktisk begynt med et nytt prosjekt. De skal i tillegg begynne å reise rundt i barnehager, for å lære de tidlig, at de må pusse tennerne og forklare hvorfor dette er så viktig. Kjempebra! De gjør en super jobb her nede. Artig å få være en del av det.

Vi avsluttet dagen med et kort hjemmebesøk hos en familie. Det var veldig hyggelig, menneskene virket veldig hyggelig og imøtekommende. Det var mange barn rundt oss mens vi snakket med moren i familien. Et av barna hadde en leke i hånden. Det var en gammel brusflaske med tre pinner trukket gjennom flasken, hun hadde tatt tre korker på hver side av flasken, slik at falsken ble en bil. I korken hadde hun festet et tau, slik at hun kunne dra den etter seg. Åååh. Kjente litt på den. Kort oppsummert har i alle fall første dag vært kjempefin, med masse inntrykk. Her ser dere skolen vi var på. Har masse bilder av barna og oss sammen med barna, men vet ikke hva jeg har lovt til å legge ut og ikke. Er litt redd for å legge ut noe jeg ikke får lov til, så får heller være litt forsiktig med å legge ut til jeg finner ut av det. 

Elsker at alle er så lite bekymringsfull her nede. Hakuna matata er det ordet jeg har hørt mest. Jeg synes det er så sjarmerende. Det er bare såå Afrika. Minner meg om barndommen og yndlingsfilmen løvenes konge. 

Når jeg kom hit var det nesten som om alle bekymringer forsvant. Eneste jeg tenker på, er at jeg håper jeg kan bli så god i swahili at jeg klarer å kommunisere med befolkningen. Det er litt kjedelig og ikke kunne swahili, for det er et fåtall her nede som snakker engelsk. Så man er ganske avhengig av å kunne språket. Har lært noen ord hittil, og befolkningen her er veldig imøtekommende. De prøver hele tiden å lære oss små enkle ord for å bli bedre i språket. Prøver litt innimellom å øve meg på små ord. Har lastet ned en App som heter Swahili Plus. Anbefales på det sterkeste dersom du skal lære deg swahili men vil begynne med små enkle ord og setninger. Denne uken begynner skolen for fult og ikke minst swahilikurset. Gleder meg!! Blir godt å komme inn i litt rutiner igjen. De siste dagene har jeg hatt feriefølelse, både hverdagsrutinger og treningsrutiner har uteblitt. I dag starter hverdagen, med både rutiner og trening. Hverdagen her nede kan ikke sammenlignes med hjemme, men da er det bare å lage nye hverdagsrutinger og treningsrutiner som passer bedre til livet her nede. Nå skal jeg få i meg litt mat før vi skal ut å se på de forskjellige praksisplassene vi skal være på rundt i Tanga. 


Les mer i arkivet » Februar 2014 » Januar 2014 » Desember 2013

Hei! Mitt navn er Camilla, jeg er 21 år og bor i Narvik hvor jeg studerer for å bli sykepleier. På bloggen min finner du innlegg om min hverdag, trening, mat, foto og andre ting som interesserer meg. Håper du liker den!

hits